Muutto omaan kotiin – ennakoiden ja vaiheittain

Itsenäistyminen ja muutto lapsuuden kodista omaan asuntoon tapahtui ennakoiden ja vaiheittain. Oman mieluisan kodin löytyminen ja arjen taitojen vaiheittainen harjoittelu edesauttoivat lapsuudenkodista irtaantumista.

Lue haastattelu Asperger – nuoren vanhemman kokemuksista nuoren itsenäistymiseen liittyen.

Miten teidän nuoren kohdalla on itsenäistyminen toteutunut käytännössä?

Hoksautus oman asunnon etsimiseen aloitettiin jo pari vuotta aiemmin. Aluksi nuoremme oli sitä mieltä, että vanhemmat ovat hylkäämässä hänet. Lääkäri kannusti myös pohtimaan asunnon etsimistä. As-nuori saattaa jäädä vanhempien hoivattavaksi helpommin, joten hän saattaa tarvita kotoa pois rohkaisua neurotyypillistä nuorta enemmän.

Kävimme katsomassa muutamaakin Tori.fi:stä löytynyttä yksiötä, ja niiden mennessä toiselle pettymys oli aina suuri. Lopulta hän löysi todella mieluisan asunnon, sopi asunnon näytön ja kävimme sitä yhdessä katsomassa. Vuokrasopimuksen kirjoittamisessa olimme mukana, ja asuntoon tehtiin isän avustuksella pientä remonttia.

Muutto sujui vaiheittain ja pikkuhiljaa. Asuntotukihakemuksen nuori teki omatoimisesti, samoin liitteiden lähettämisen. Raha-asioiden hoitaminen on sujunut alusta alkaen säntillisesti. Aterioiden valmistaminen itsenäisesti on tullut mukaan pikkuhiljaa, sillä opiskelijaravintoloita on lähettyvillä. Viimeisimpänä, noin vuoden itsenäisen asumisen jälkeen, myös vaatehuolto sujuu taloyhtiön pyykkituvassa.

Stressitilanteissa, joita saattaa sattua päivittäin, vanhempien tukea ja ohjausta tarvitaan edelleen tiiviisti. Tutuissa asioissa ja stressittömässä vaiheessa hänen elämänsä sujuu hyvin itsenäisesti ja seesteisesti.

Miten itsenäistymistä on ennakoitu?

Nuori alkoi huolehtia omista hankinnoistaan, oppikirjoista alkaen lukio-opintojen aikana. Aina aika ajoin on nostettu esille, että muutto omaan kotiin on aikanaan edessä. Olemme keränneet vuosien ajan mieluisia astioita ja liinavaatteita. Omaan tyyliin sopivia huonekaluja ja kodinkoneita ostettiin jo ennen muuttoa. Säännöllistä laskujen maksua harjoiteltiin ostamalla puhelin osamaksulla. Täysi-ikäinen nuori jäi meidän vanhempien kesälomamatkalla yksin kotiin.

Mitkä olivat motivaatiotekijät, jotka auttoivat?

Suurimpina olivat ehkä pelko syrjäytymisestä sekä terapian loppumisesta. Taustalla oli myös vahva halu aikuisten elämään ja suunta kuitenkin koko ajan tulevaan. Muutto omaan asuntoon ja itsenäistyminen pelkästään vanhempien tuella toimi isona motivaatiotekijänä ja voimaannutti.

Print Friendly, PDF & Email