Skip to content

MOT ETT EGET HEM OCH FORTSATTA STUDIER

Att vara ung och bli vuxen är kopplat till många förändringar. Förändringar åtföljs av utmaningar, men också av nya möjligheter. Vi vill hjälpa dig i dina steg mot vuxenlivet.

Webbplatsen Steg mot vuxenlivet är planerad som en informations- och materialbank till stöd för unga inom autismspektrumet vid övergångsskeden. På webbplatsen har vi samlat ihop mångsidigt innehåll till stöd för fortsatta studier och vägen mot självständighet. Du hittar information relaterad till ämnet, erfarenhetsskrivelser och -videor, lekfulla övningar, nedladdningsbart material och länkar till andra användbara webbplatser.

Börja modigt undersöka vilka intressanta och för dig aktuell information webbplatsen kan erbjuda dig. Vi är med dig på din resa mot fortsatta studier och ett självständigt liv. Välkommen till webbplatsen!

Användning av webbplatsen

Det är enkelt att navigera på webbplatsen. Rubrikerna som syns på den övre balken och på sidornas vänstra kant. Dessutom underlättas navigeringen av ”breadcrumb” som syns högst uppe på sidorna. Du kan också utnyttja sökfunktionen på sidans övre kant. Externa länkar öppnas upp på en ny flik. På sidans nedre högra hörn finns en blå pil, med vilken du kommer tillbaka till sidans början.

Föräldrar och professionella som arbetar med unga inom autismspektrumet kan ha nytta av att bekanta sig med För unga- avsnittet, med innehåll som är riktat till dessa ungdomar. Avsnittet innehåller viktig information om övergångsskeden, dvs. fortsatta studier och att bli självständig.

Hela webbplatsens innehåll är tillgängligt på finska. Framsidorna och Övergångsskeden – Mot ett eget hem och fortsatta studier -sidan är dessutom tillgänglig på svenska och engelska.

Sätt dig bekvämt och bekanta dig med innehållet på webbplatsen!

Sivustolle kehitetty saavutettavuutta kuvaava turkoosi-valkoinen symboli, jossa keskellä ihmishahmo.
ReadSpeakerin kuuntelu -toiminto.
TILLGÄNGLIGHET

I det övre vänstra hörnet på sidan hittar du en tillgänglighetsikon. Genom att välja den kan du justera kontrasterna i bakgrunden och texten och välja den vy du gillar bäst. Ovanför tillgänglighetsikonen finns en Read Speaker -funktion och med hjälp av den kan du lyssna till hela innehållet på sidorna, eller välja det område du vill höra. Genom att klicka kan du förstora de informativa bilderna.

FÖR UNGA

Är du en ung inom autismspektrumet? Grubblar du över saker relaterade till fortsatta studier och ett självständigt liv? Behöver du information och metoder för att klara dig, som stöd för din vardag?

På de ungas sida hittar du information om autism och de ovan nämnda övergångsskedena. Du lär dig att förstå dig själv bättre, att använda dig av dina egna styrkor i vardagen och att ta hand om ditt välbefinnande. Med hjälp av lekfullhet och olika applikationer kan du också självständigt eller tillsammans med någon annan öva nödvändiga kunskaper och färdigheter. Snabblänkar till lekfulla övningar finns längst ner på denna sida.

Att höra om erfarenheter som andra unga inom autismspektrumet haft ger dig styrka och tips för din egen vardag. I materialbanken hittar du ytterligare material att läsa.

FÖR FÖRÄLDRAR

Är du förälder till en ung inom autismspektrumet? Är den ungas självständighet eller fortsatta studier aktuellt? Behöver du medel för att stöda den unga, eller för ditt eget orkande?

På föräldrarnas sidor får du information om tjänster och stödformer samt sätt att stödja ditt eget orkande. Autisminformationen på de ungas sida hjälper dig att bättre förstå den unga. I materialbanken hittar du ytterligare material att läsa.

FÖR PROFESSIONELLA

Möter du unga inom autismspektrumet i ditt arbete? Behöver du information om de ungas styrkor och stödbehov? Behöver du redskap för ditt eget arbete?

På sidan för professionella får du tips för ett lyckat möte med unga inom autismspektret, och du får medel och metoder som stöder ditt eget arbete. Autism- och erfarenhetsinformationen på de ungas sidor hjälper dig att förstå unga inom autismspektrumet bättre. I materialbanken hittar du ytterligare material att läsa.

PROJEKTET

Projektet Steg mot vuxenlivet genomförs 2019–2021 med finansiering av STEA för ett projekt som förvaltas av Autism Finland.

Denna webbplats är det huvudsakliga resultatet av projektet. På webbplatsen Steg mot vuxenlivet finns det information om autismspektrumet, fortsatta studier och om att bli självständig. Dessa betraktas som övergångsskeden för unga inom autismspektrumet. Webbplatsen är utformad som informations- och materialbank.

Övningar

Må bra-handen innehåller information om delområden inom välmående och tips för att stärka ditt välmående.

Du kan repetera dina kunskaper om stress med stresshanteringsuppgifter. Du kan också fundera på hur stress visar sig hos dig, vad den beror på och hurudana hjälpmedel kan använda för att hantera stress.

Ta vardagen i besittning genom dessa uppgifter. Bekanta, upprepade rutiner ger livet en känsla av trygghet och kontroll. Genom att sköta om vardagsrutiner kan du stärka ditt eget välmående. Med hjälp av uppgifterna får du tips för att stödja din egen vardag.

Sivustoa on päivitetty 19.5.2022.

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content