Maalta kaupunkiin

Teksti: Kai Laitinen

Muutossa tärkeimmät asiat, joita on pitänyt selvittää, oli paikkakunta tietenkin ensimmäisenä. Ajattelin asiaa siltä kantilta, onko paikkakunnalla opiskelumahdollisuuksia, ja bonuksena tuli se, että sukua ja tuttuja asuu samalla paikkakunnalla. Pääasiat, joita piti selvittää muuton yhteydessä, oli parhaat alueet asuntojen laadun suhteen ja sitten seuraavana, mitkä paikat ovat parhaat palveluiden läheisyyden kannalta.

Koen tarvitsevani tukea siinä, millaisia asioita kannattaa tarkistaa asuntoa etsiessä ja mitä tietoja pitää päivittää muuton yhteydessä, esimerkiksi etuudet tai miltä sivustoilta omat yhteystiedot pitää käydä vaihtamassa. Psykiatri -kontakti on myös ollut avustamassa asioissa (saattaen siirto).

Sain muuton valmistelussa tukea tukihenkilöltä (asumisen ohjaaja), joka neuvoo asioissa. Perheeltä saan tukea itse muuttoprosessissa. Muuttoa on valmisteltu yhteistyössä nykyisen asuinkunnan työntekijöiden kanssa, mutta uudelta paikkakunnalta tuki ja yhteistyö on vielä haun alla.

Kaupunkiin muuttaessa suurin huolen aihe on akklimoituminen, sillä en ikinä ennen ole kaupungissa asunut. Maalla asuessa on ollut se etu, että suurin osa ihmisistä tuntee toisensa, mutta se ei ole oikein mahdollista suuremmilla paikkakunnilla. Myös palvelut ovat suurimman osan ajasta olleet nopeita sekä ajallaan, joka on helpottanut asiointia.

Henkilökohtaisesti stressi ei ole kaupungissa ongelmallinen tekijä, sillä omasta kokemuksestani kaupungissa oleskelu on mukavampaa ja rauhoittavaa. Pääasia, jonka vuoksi haen kaupunki-asumista on myös se, että se edesauttaa aktiivisempaa olemista. Suurin osa omista harrastuksistani perustuu palveluihin, joita pienillä paikkakunnilla ei ole mahdollista tehdä, esimerkiksi uiminen uimahalleissa tai kuntosalien käyttö.

Oman perheen kannalta muutto on katsottu positiivisena asiana, joka auttaisi itsenäistymistäni sekä antaisi mahdollisuuden aloittaa opiskelu uudelleen. Alun perin muuttosuunnitelma oli muuttaa oman veljen kanssa, kun hän hakee opiskelemaan, mutta pidemmän päälle asiaa ajatellessa oman asunnon hankkiminen on järkevämpää oman rauhan sekä ekonomisen ajattelun vuoksi.

Print Friendly, PDF & Email