Ungdomen fyller 16 – mycket förändras inom tjänsterna och stöd

Författare:
Erja Pietiläinen, specialsakkunnig, barn- och familjepolitiska ärenden
Kehitysvammaliitto ry

Publicerad i Institutet för hälsa och välfärds Handbok om funktionshinderservice

När ungdomen närmar sig vuxen ålder sker det stora förändringar. Med åldern får hen nya rättigheter som även medför förpliktelser.

I tabellen nedan behandlas centrala förändringar angående ungdomens självständighet och tjänster. Man ska flytta över ungdomens kundrelation och ledsaga hen från barntjänster till ungdoms- eller vuxentjänster. Myndigheterna ska försäkra att ungdomen omfattas av de tjänsterna och stöden hen behöver.

Det är bra för ungdomen att tillsammans med sin familj att förbereda sig på förändringar angående ungdomstjänster och stöd. Även inom hobbyer och annan fritidsverksamhet kan det finnas olika sorters gränser som är kopplade till åldern.

När ungdomen fyller 16 år slutar barndomsförmånerna och de tidiga tonårens förmåner och ungdomen får till exempel ansöka om FPA:s förmåner igen. Förmånerna och stöden kopplas huvudsakligen till utkomst, studier och annat stöd för det vardagliga livet. Även inom tjänsterna för social- och hälsovård kan det ske förändringar.

Ofta går ungdomen fortfarande i grundskolan i detta skede. Vi är i övergångsskedet som sker efter grundskolan. Det är också viktigt att man förbereder sig på förändringarna i tid så att övergångsskedet sker så okomplicerat som möjligt och utan avbrutna tjänster eller stödåtgärder.

Utöver ungdomen själv deltar också föräldrarna, undervisningspersonalen och andra viktiga personer i de olika övergångsskedena.

Att ta hänsyn till vid planering av ungdomstjänster

1. Tjänsteplan

Det är viktigt att uppdatera tjänsteplanen och se till att ungdomen och hens familjs stöd och tjänster fortsätter flexibelt och utan onödiga avbrott.

Man bör särskilt diskutera ungdomens mål, intressen och intressemål. Genom dessa kan man reda ut ungdomens behov för hjälp och stöd och dessutom utvärdera möjligheten att till exempel få personlig hjälp eller transport- och ledsagartjänster.

2. FPA:s stöd och ersättningar till personer som fyllt 16 år 

Det är viktigt för ungdomen att vara i kontakt med FPA:s personliga rådgivning för att kartlägga helhetssituationen och uppdatera ansökningarna. Den personliga FPA-rådgivningen är en tjänst som är utformad speciellt för sjuka och handikappade kunder. Under rådgivningen är det bra att till exempel diskutera handikappförmån, rehabiliteringspenning, bostadsbidrag, möjlig pension därtill kopplat vårdbidrag, studiestöd, hjälpverktyg för studier och tolktjänster.

3. Rehabiliteringsplan

Det lönar sig att uppdatera rehabiliteringsplanen som hälsovården har ställt upp. Planen behövs som bilaga till flera ansökningar. En personlig studie- och rehabiliteringsplan som läroanstalten medverkar i att upprätta behövs för att få ungdomens rehabiliteringspeng.

4. Att söka in till utbildningar 

En elev i grundskoleålder har möjligheten att få information om fortsatta studier och frågor angående yrkesval av en elevhandledare.

Efter att ha utfört sin skolplikt kan ungdomen söka sig till andra stadiets studier, det vill säga till gymnasiet eller en yrkesutbildning. I båda fallen är det möjligt att få specialundervisning vid behov. Ungdomen kan också söka sig till specialyrkesskolor, läroavtalsutbildning eller handledande eller rehabiliterande utbildning.

En elev som är handikappad eller av andra skäl behöver speciellt stöd har rätt till hjälptjänster som behövs för studierna, andra undervisnings- och studentservicetjänster och dessutom särskilda hjälpverktyg.

Ungdomen kan rätt till FPA:s studiestöd. I studiestödet ingår studiepenning, bostadstillägg och statsborgen för studielån. Ungdomar som får pension kan inte få studiestöd men kan dock få rehabiliteringspenning för studietiden. Det är också möjligt att söka stipendier som utfärdas av flera olika organisationer till studierna.

5. Att flytta till självständigt boende 

Att flytta ut ur barndomshemmet är alltid ett stort steg som det lönar sig att planera noggrant. Man bör diskutera med ungdomen om var och hur hen skulle vilja bo och hurudant stöd hen behöver för sitt boende.

Utvärdering eller vägledning för boende kan medges som stöd för flytt (s.k. boendevägledning eller flyttvägledning).

6. Invaliditetspension eller rehabiliteringspeng? 

Ungdomen kan ha rätt till FPA:s invaliditetspension om en sjukdom, defekt eller skada hindrar hen från att ha ett arbete som tillhandahåller en rimlig försörjning.

Vanligtvis medges inte pension till en ungdom under 20 år innan man har undersökt hens möjligheter till professionell rehabilitering. Under yrkesutbildningens eller rehabiliteringens tid kan FPA betala ut rehabiliteringspeng till en ungdom med svåra funktionsnedsättningar.

Print Friendly, PDF & Email